Reaaliaikaan

Tervetuloa seuraamaan raskauspäiväkirjaani. Löysätkää pipoa jo valmiiksi, elämä ei aina ole niin vakavaa.

tiistai 15. marraskuuta 2011

37+1 Neuvolassa ja influenssarokotuspohdintaa

Tänään oli taas neuvolapäivä, tässä vaiheessa kun siellä käydään kerran viikossa. Vaihteeksi uusi terveydenhoitaja. En ole enää edes pysynyt laskuissa mukana monellako eri tyypillä olen jo käynyt, mutta eipä tuolla ole juuri merkitystä ollut, kun ihan niiden eka käyntien jälkeenhän kaikki neuvolakäynnit ovat olleet enempi vähempi samankaltaisia rutiinikäyntejä. Painoa oli neuvolan vaakan mukaan tullut +600 grammaa viikossa lisää ja sf-mitta näytti noin 33,5 cm. Verenpaineet oli parantuneet ja muutenkin kaikki vaikutti olevan kunnossa. Tunnustelun mukaan ukkeli ei vieläkään ole kokonaan kiinnittynyt. Höh. Terkka vakuutti, että turvonneet turrat nakkisormet -efekti menee ohi pian synnytyksen jälkeen. Toivoa sopii. Käynnin lopussa minulle esiteltiin asia, jota en ole tullut lainkaan ajatelleeksi. Meille raskaana oleville kun tarjottaisiin ilmainen kausi-influenssarokote. En ole koskaan aiemmin ottanut influenssarokotetta, vaan olen ihan suosiolla sairastanut kaikki mahdolliset taudit joka talvi. Ainoa, minkä olen ottanut, on se pahamaineinen sikainfluenssarokote viime kevättalvella, ja sen jälkeen nousseen haloon jälkeen olin ajatellut sen viimeiseksi vapaaehtoiseksi piikiksi jäävänkin. Nyt kuitenkin suositeltiin rokote ottamaan, koska lapsi on syntymässä keskelle pahinta influenssa-aikaa ja sen kun saisi kätevästi ihan tuolla seuraavalla neuvolakäynnillä. Pikaisesti tehdyn nettisurffailun tuloksenakin oli vaan asian puolesta puhuvia artikkeleita, joissa kerrotaan, että raskaana olevan äidin ottama rokote suojaa myös syntyvää lasta influenssalta aina puolen vuoden ikään saakka, ja että ne lapset, joiden äidit ovat rokotteen ottaneet, sairastavat muutenkin vähemmän flunssaa ensimmäisen vuoden aikana.  (Tarkemmin asiasta mm. täällä http://www.helistin.fi/?page=7816740&id=5761147 ja täällä http://www.tohtori.fi/?page=5833192&id=1766124 .) Nyt pitäisi ensi viikon neuvolakäyntiin mennessä päättää otanko rokotteen vai en. Olisiko teillä muilla tarjota hyviä vinkkejä tai omakohtaisia kokemuksia?

7 kommenttia:

 1. Sinuna ottaisin erityisesti vauvan takia. Influenssa on kuitenkin aika kurja tauti ja vaarallinenkin joissain tapauksissa. Kausi-influenssarokotehan on vanha keksintö ja sitä on tutkittu ja käytetty vuosikymmeniä ja vakavat haittavaikutukset ovat todella harvinaisia ja se on todettu turvalliseksi raskaana oleville. Vain viruskannat, joita vastaan se suojaa vaihdetaan vuosittain, mutta muuten rokote pysyy samana vuodesta toiseen. Kausi-influenssarokote ei siis ole mitenkään verrattavissa tuohon pahamaineiseen sikainfluenssarokotukseen. Se on kuitenkin hyvä muistaa, että tavallista flunssaa vastaan influenssarokote ei suojaa eikä se anna sataprosenttista suojaa influenssaakaan vastaan, mutta pienentää kuitenkin vakavan taudin saamisen todennäköisyyttä.

  VastaaPoista
 2. Mulle ei kerrottu mitään tällaisesta! Jos olisin tiennyt niin olisin ehdottomasti ottanut. Aion kyllä ottaa puheeksi seuraavalla neuvolakäynnillä... Harmi.

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia rohkaisusta. Olin jo itsekin tullut pähkäilyssäni siihen tulokseen, että ehkä sitten otan rokotteen. Nyt vain pitäisi päättää soitanko neuvolaan heti, vai uskallanko odottaa ensi viikon käyntiä ja luottaa siihen, että synnytys ei sitä ennen käynnisty...

  VastaaPoista
 4. Mä ottaisin mahdollisimman pian (eli en odottaisi ensi viikkoon kun viikkoja on noin paljon), kun kestää 2vk rokotuksesta että se rokotteen antama suoja toimii kunnolla (tuo 2vk luki ainakin mun saamassa lapussa kun kävin piikin ottamassa).

  VastaaPoista
 5. Mullekaan ei ole puhuttu rokotteesta mitään. En kyllä aio ottaakaan. Ennen tuota sikainfluenssasotkua tätä tavallistakaan influenssarokotetta ei suositeltu raskaana oleville, niin vähän ihmetyttää kun se nyt onkin yhtäkkiä niin suositeltu. Minä en oo kyllä ikinä sairastanut yhtään influenssaa, niin en oikein osaa sitä pelätä.

  VastaaPoista
 6. Minäkin otin sen viime vuonna raskaana ollessani, pelko jostain kamalasta taudista oli sen verran kova ;) Kannatan rokotuksen ottamista, varsinkin tuon vauvan kannalta...

  VastaaPoista
 7. Jep, kävin sitten tänä aamuna piikillä ja nyt on käsivarsi kipeänä. Muita oireita ei ole ainakaan vielä tullut, eikä kai pitäisi terkan mukaan tullakaan.

  VastaaPoista