Reaaliaikaan

Tervetuloa seuraamaan raskauspäiväkirjaani. Löysätkää pipoa jo valmiiksi, elämä ei aina ole niin vakavaa.

torstai 10. marraskuuta 2011

36+3 Nimenantopolitiikkaa


Varmaan kaikki muutkin tulevat vanhemmat pähkäilevät saman ongelman kanssa. Mikä antaa lapselle nimeksi? En sentään usko olevani ainoa, jonka mielestä kyseinen päätös on valtavan suuri. Joutuuhan tyyppi sitten elämään nimensä kanssa koko loppuelämänsä (ellei sitten koe sitä niin karmeaksi, että turvautuu nimenvaihtoon täysi-ikäistyttyään). Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon? Haluaako, että nimestä voi muotoilla lempinimen? Oma nimeni esimerkiksi on nelikirjaimisena ollut sen verran lyhyt, ettei minulla ole koskaan ollut varsinaisesti lempinimeä, ja joskus aikoinaan olisin sellaista kaivannut. Haluaako, että nimi on perinteikkään suomalainen? Ymmärtääkseni vanhat kunnon Hilmat, Ainot, Reinot ja Maunot ovat taas kovasti suosiossa. Vai haluaako kenties, että nimi on kansainvälinen, ja jos haluaa, niin mille kaikille ääntämistavoille nimen olisi hyvä taipua? Minkähän ikäisiä mahtavatkaan nyt olla ne Ridge ja Brooke, joista oikein uutisoitiin silloin joskus yhdeksänkymmentäluvulla, kun jotkut vanhemmat päätyivät lapsensa Kauniiden ja Rohkeiden mukaan nimeämään…? Ja onkohan heitä kutsuttu ikänsä Ritkeksi ja Rookeksi? Ainakin omalla luokallani koulussa ollut Cheryl sai kokea kovan kohtalon kouluaikana opettajien nimitellessä häntä Seryliksi ja Siryliksi ja milloin miksikin. Entä pitääkö nimessä olla mukana suvussa kenties kulkeneita nimiä? Mitä jos haluaa tehdä lapsestaan Jason Matthew’n, mutta suku vaatii, että kyllä se Martti on niin monta sukupolvea kulkenut suvussa, että kyllä se on pojan nimeen laitettava mukaan…? Jason Martti Matthew’han sointuukin niin kauniisti yhteen. (Älkää nyt luulko siellä, että jampasta on tulossa Jason Matthew, kyseessä oli vaan esimerkki…) Ja entä sitten miltäs se hepun naamataulu näyttää maailmaan tullessaan? Jos hän ei sitten näytäkään yhtään nimeltä, johon on viikkokausien pohdiskelun jälkeen päädytty? Pitääkö olla pitkä liuta varanimiä mietittynä valmiiksi? Sairaalan esitietolomakkeeseenhan piti hätäkastetta varten laittaa nimiehdotukset. Meillä homma hoitui niin, että allekirjoittanut otti kalenterin kauniiseen käteen ja alkoi listata mahdollisia nimiä ensimmäiseksi ja toiseksi nimeksi, ja kun homma oli valmis, avokki kävi listan läpi viivaten yli kaikki nimet, mitkä ei hänen mielestään tulleet kuulonkaan. Lopuksi keskustellen päästiin lopuista (harvoista) nimistä yhdistellen kahden nimen yhteisymmärrykseen. Nähtäväksi jää, meneekö homma uusiksi tyypin ulostauduttua, jos hän alkaakin vaivihkaa sitten muistuttaa Erkkiä tai Paavoa tai…

4 kommenttia:

  1. Sulla on tosi hauska blogi, luin sen alusta saakka läpi (vaikka siis en ole raskaana tai mitenkään raskautta erityisemmin yrittävä). Kiitokset siitä.

    Nimiasiaa on pakko kommentoida :) Mua jaksaa hämmästyttää vanhemmat, jotka antavat lapsilleen nimiä tyyliin: Charlotta Jessica Caroline Virtanen. Nimessähän ei ole tavallaan mitään vikaa, mutta jollain tapaa naurattaa, kun tavisvirtaset viljelevät englanninkielisiä nimiä. Toinen mikä ihmetettää on K:n korvaaminen C:llä tyyliin: Marco Virtanen, Mico Korhonen, Nico Väyrynen. Skidi joutuu varmaan ikuisesti selittämään, että se on Marco ceellä (ja kaverit kiusaa Marsoksi).

    VastaaPoista
  2. Toisen blogin kautta eksyin tänne. Hauska oli lueskella viimeisimpiä kirjoituksiasi, kun ei ole niin hirveän kauan aikaa siitä, kun meidän poika syntyi syyskuun lopulla :). Tsemppiä viimeisiin viikkoihin! :)

    VastaaPoista
  3. Vastailinkin pidemmästi aiempaan kommenttiisi sairaalatutustumispostauksessa, kiitos tsempistä. :)

    VastaaPoista
  4. ... ja Frul, tervetuloa vaan lukijaksi, jos juttuni jaksavat jatkossakin kiinnostaa.=) Ehkä näistä horinoista on sinulle jotain hyötyä, jos elämäntilanne sattuu muuttumaan. Ja totta turiset nimiasioiden osalta.

    VastaaPoista