Reaaliaikaan

Tervetuloa seuraamaan raskauspäiväkirjaani. Löysätkää pipoa jo valmiiksi, elämä ei aina ole niin vakavaa.

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

31+2 Lapsenkantoväline

Pitipä vallan tässä päivänä muutamana harpata taas vaihteeksi Mr. Googlen viihdyttävään maailmaan kun törmäsin eräässä blogissa sanaa Manduca. Hetken aikaa olin että mikä ettäkö, mutta tekstiin paremmin perehdyttyäni pääsin jyvälle, että kyseessä on taas jonkunsorttinen lapsenkantoväline. Kommenttilootassa aiheeseen liittyen sitten käytiin henkevää keskustelua siitä, mikä lapsenkantoväline sitten taas on lapselle hyväksi ja mikä vanhemmalle ja niin poispäin, ja kantaa otettiin niin kantorepun kuin rintarepunkin puolesta kantoliinan viedessä kuitenkin hiuksenhienosti voiton. Taas vaihteeksi täytynee vain todeta että häh? Minä kun olin kuvitellut olevani oikeinkin moderni tuleva mamma, kun suostuttelin äitini tilaamaan meille Vauva-lehden siitä syystä, että uuden tilaajan lahjana sai samaan hintaan Babybjörnin rintarepun. Olin ajatellut, että siinä se jamppa sitten voi kulkea mukavasti mukana jos sattuu olevan sellaista sorttia ettei itsekseen viihdy hetkeäkään. Toki jo reppua tilatessani tiesin kantoliinojen olemassaolosta, mutta sellaista en edes harkinnut, kun suhteellisen tuoreessa muistissa on vielä kolmen vuoden takainen aika, kun siskoni kanssa pähkäilimme yhdessä liinan sidontaohjeita tulematta hullua hurskaammaksi ja toteamalla jokaisen virityksen kohdalla jossain päin liinaa olevan lapsen mentävä rako… Muutenkin miellän liinan enemmän niiden luomu-supermammojen jutuksi kuin omakseni. Mutta nyt siis törmättyäni tähän uuteen termiin surffasin nettiin todetakseni, että ilmeisesti se Manduca on kuitenkin vain joku tuotemerkki, jonka nimistä kantoreppua kaupitellaan (?). Mutta mitä helkkarin eroa sitten on kantorepulla ja rintarepulla??? En minä vaan ainakaan silmin nähden havaitse kuvien perusteella niissä mitään eroa. Siinähän se tenava kököttää mahan päällä ja jalat tulevat repussa olevista rei’istä ulos. No, ei sillä, että enää olisin uutta reppua hankkimassa, Babybjörn saa nyt ajaa asiansa, mutta valaiskaa toki allekirjoittanutta, mikäli olette asiaan paremmin vihkiytyneet.

8 kommenttia:

  1. Manduca ja muut kantoreput on vauvalle ergonomisempia kuin rintareppu. Rintarepussa vauvan jalat roikkuu suoraan alaspäin ja selkään kohdistuu liikaa rasitusta, kun raas kantorepussa jalat on sammakkoasennossa, joka on vauvalle luontaisempi asento. Sama on kantoliinoissakin. Rintarepussa voi kantaa vauvaa myös naama menosuuntaan, joka on erityisen huono asento, kun siinä selkä on ihan tikkusuorana. Selkä suorana oleminen on lapselle luontaista vasta siinä vaiheessa, kun osaa seistä kävellä. Toki rintareppuakin voi käyttää pieniä hetkiä kerrallaan, mutta sitä ei suositella pitempään kantamiseen. Kantoreppua ja kantoliinaa voi käyttää pitkiäkin aikoja ja ne soveltuu myös taaperon kantamiseen. Meillä 1,5v. oli Manducassa kesälomareissulla, oli kyllä hyvä vehje.

    Tää on sellanen ikuisuustappeluaihe imetyksen ja perhepedin ohella. :D Minä en halua käyttää rintareppua, kun en halua vaarantaa lapseni selkärangan kehitystä, kun itellä on siinä ihan tarpeeksi ongelmia. Meillä oli vauvalla käytössä trikooliina, nyt on se manducakin, joten saa nähdä millä tulee kannettua tätä kakkosta. (Todettakoon vielä noihin tappeluaiheisiin, että aion myös imettää tän kakkosenkin mahdollisimman pitkään, mutta parisängyssä nukkuu ainoastaan minä ja mun mies. Vauvalla ja taaperolla on omat sängyt. :D)

    VastaaPoista
  2. Varo vaan ettei superäidit eksy tänne ja ette joudu saman ryöpytyksen kohteeksi kuin Project maman Katja ;) Superäitien mielestä on babybjörn on lapsen kidutusväline ja kehityksen estäjä. Tsekkaa jos et usko:

    http://www.projectmama.info/2011/08/saman-katon-alla.html (kommentit, itse tekstissä asiaa ei käsitellä)
    ja
    http://www.projectmama.info/2011/08/rintareppu.html

    VastaaPoista
  3. Me ostettiin Gracon rintareppu, siis ihan vastaava kuin se BabyBjörnin, hintaeroa tais olla 39 euroa...? Mä en kans ottais kantoliinaa käyttöön, kun pelkäisin, että sieltä jostain se vauva kyllä pääsee putoamaan ja selkäreppujen vannoutuneena käyttäjänä uskon, että tuo reppu on myös mun selälle parempi vaihtoehto.

    VastaaPoista
  4. Oijoi. Saatoit sohaista muurahaispesään. Tämä aihe tuntuu aika herkästi houkuttelevan esiin hyvin fanaattisia äiti-ihmisiä, jotka lynkkaavat rintarepun käyttäjät huonoina äiteinä ja jokseenkin lasten kiduttajina. Näin kävi vähän aikaa sitten Project Mama -blogissa:http://www.projectmama.info/2011/08/rintareppu.html
    Toivottavasti sinä säästyt tämän linjan kommenteilta!

    Rintarepun (esim. BabyBjörn) ja kantorepun (esim. Manduca, Ergo, Patapum) oleellisin ero kantovälinekielenkäytössä on se, että kantorepussa lasta kannetaan ergonomisessa asennossa kun taas rintarepussa ei. Ergonominen asento on siis sellainen, jossa lapsi on sammakkoasennossa eli polvet vähintään pepun korkeudella ja lonkat reilusti auki. Ainakin vanhemmissa BabyBjörnin rintareppumalleissa lapsen jalat roikkuvat suoraan alaspäin, mikä rasittaa lapsen selkää, koska se jää liian suoraksi. Lisäksi rintarepuissa lasta voi kantaa rinnalla naama menosuuntaan, mikä vääntää selän yliojennukseen eli vielä huonompaan asentoon ja saattaa olla pienen lapsen kannalta pelottava asento, kun ei pääse kääntämään kasvoja vanhempaansa vasten suojaan. Kantorepuissa tällainen kantoasento ei ole mahdollinen, mutta niillä voi merkistä riippuen kantaa lasta myös selässä tai lonkalla.

    Kaikesta huolimatta useimmista rintarepuissa kannetuista lapsista kasvaa ihan normaaleja ja terveitä ihmisiä. Jos lapsen selässä on kuitenkin valmiiksi jotain rakenteellista vikaa, saattaa rintarepun kantoasento pahentaa sitä, varsinkin jos lasta kannetaan paljon. Rintarepuissa saattaa olla ohjeenakin, että kovin pitkiä aikoja kerrallaan ei pitäisi kantaa ja minusta se kuulostaa ihan fiksulta varotoimenpiteeltä, jos rintareppua käyttää. Kantorepuissa ei vastaavaa rajoitusta ole. Aika moni on kyllä sanonut, että rintarepulla kantaminen on raskasta myös kantajan selälle, joten sekin saattaa kantoaikaa rajoittaa.

    Toivottavasti en nyt kuulostanut liian saarnaavalta tai mitään. Kaikkea hyvää ja tsemppiä loppuraskauteen!

    VastaaPoista
  5. Tuhannet kiitokset vastaajille. Jotain tämän suuntaista olen kuullutkin. Sekä kantosysteemien eroista että hulluhkoista fanaatikoistakin. Sattuneista syistähän allekirjoittaneella on myös kommenttien valvonta päällä, kun olen näitä varoituksia kuullut. Oma reppuni on tietääkseni uusinta mallia, mutta pitänee perehtyä siihen vielä tarkemmin ennen käyttöön ottoa.

    VastaaPoista
  6. ps. Onneksi Mamalla on sana hallussa. Mielestäni ehkä parasta viihdettä ikinä oli Maman Huutonetissä ollut raskausajan vaatteiden myynti-ilmoitus.

    VastaaPoista
  7. Hah hah; parhaita kommentteja ikinä varoituksineen kaikkineen. Mä olen tähän mennessä onnistunut kiertämään kaikki superäiti-kuningatarampiaispesien sohaisukeskustelut, mutta taidan tänään tutustua aiheeseen!! :) etenkin tuohon blogilyttäykseen Maman kohdalla...

    Avasin tuon meidän rintareppupaketin ja KÄYTTÖOHJEEN! (kuka muka oikeasti lukee käyttöohjeita?!) ;) ja tämä on tarkoitettu vastasyntyneestä 10 kg:n painoon saakka. Kasvot menosuuntaan päin saa laittaa vasta noin 3 kk:n ikäisenä, en pienempää reppuun laittaisi muutenkaan, koska stressaan niskan ja pään kannattelua. Jalat tosiaan tulevat tässä mallissa ulos, mutta ymmärtääkseni haarojen kohdalla oleva pehmuste auttaa vauvan lantiota jakamaan painoa siten, että kun jalkojen 'aukot' säädetään oikeaan minimikokoon, jalat eivät pääse roikkumaan vaan vauva pääsee repussa luontevaan asentoon. En nyt tiedä tajusiko kukaan mitä tarkoitan tuolla etteivät jalat roiku, mutta siis, no eivät roiku. Lisäksi varoituksena on, että vauvan kanssa pidetään usein taukoja reppua käytettäessä.

    Täällä siis aiotaan reppuilla, etureppuilla.

    VastaaPoista
  8. Mun mielesta se suurin ero on siina, etta Manducaa voi kayttaa paljon pitempaan.
    Meilla kulkee nyt 1,5 likka (12 kg) selassa Manducassa tuolla metsassa. Etureppuun ei sen kokoinen enaa mahdu eika suostu, eika sita jaksaisi kantaakaan edessa. Manduca kaytettiin alussa edessa (tosin kasvot kantajaan pain). Eli ergonomiasta en tieda mutta ainakin pitkaikaisempi valine on eli rahaa saastyy taas :-). Tietty jollain liinalla olisi voi hoitaa kans molemmat puolet, mut Manduca tuntui helpommalta meille kun liinat.
    -sussu-

    VastaaPoista